smartphone en tablets

 

smartphone
 
Veel mobiele telefoons of smartphone 3g of 4g van zoals samsung, nokia, de iphone en sony bieden de mogelijkheid om adressen en afspraken op te slaan, mobiel internet (e-mailen, op internet surfen, chatten en whats app), muziek te beluisteren en you tube filmpjes te bekijken, maar een smartphone biedt vaak nog iets meer. Ze kunnen bijvoorbeeld een ingebouwde gps-ontvanger hebben voor navigatie, de mogelijkheid hebben om te synchroniseren met Microsoft Outlook of Lotus Notes, en/of de mogelijkheid om verbinding te maken met bedrijfsnetwerken.
 
Smartphones worden vaak bediend via een aanraakscherm (touchscreen). Een doorsnee smartphone heeft een scherm van tussen de 3 en 5 inch (groter dan 5" wordt een phablet genoemd). Soms wordt er ook gebruik gemaakt van een pennetje en/of een toetsenbordje met voor iedere gewone letter een aparte toets. Voor het invoeren van bijzondere karakters is er een speciale procedure. De "é" en "ë" kunnen bijvoorbeeld soms geselecteerd worden uit een menu dat verschijnt als de "e" extra lang ingedrukt wordt gehouden. Ook komt bediening via de stem steeds vaker voor. Met stemherkenningssoftware is het mogelijk woorden te dicteren en de telefoon opdrachten te laten uitvoeren. Bij sommige smartphones is ook al bediening met de ogen mogelijk, hoewel deze techniek nog in de kinderschoenen staat.
 
Op een smartphone is het ook mogelijk om uitgebreide programma's te draaien. Er kunnen bijvoorbeeld spellen voor gemaakt worden die intensief gebruikmaken van 3D. Een traditionele mobiele telefoon is ook in staat om J2ME-programma's te draaien, maar die programma's hebben vaak minder functionaliteit door het beperktere werkgeheugen. Er zijn vele programma's beschikbaar om de smartphone aan eigen wensen aan te passen. Deze programma's worden apps genoemd. Vaak kunnen deze "apps" gedownloaded worden in een applicatiewinkel, waar deze zowel gratis als betaald kunnen zijn. Door de steeds geavanceerder wordende technologie kunnen deze apps ook op tablets worden gedraaid.